Revolucioni Rus

Revolucioni Rus ishte një seri kryengritjesh që u zhvilluan në vitin 1917 për të rrëzuar Carin Nikolla II dhe, më vonë, qeverinë e përkohshme. Kryengritjet rezultuan në abdikimin e Carit, rënien e qeverisë së përkohshme dhe marrjen e pushtetit nga bolshevikët, të udhëhequr nga Lenini.

Revolucioni Rus

Me një Rusi agrare dhe fuqi të përqendruar në duart e Car Nikollës II, uria dhe lufta nuk vonuan shumë për të shkaktuar pakënaqësi serioze në mesin e popullatës. Rezultati ishte një seri kryengritjesh që çuan në vendosjen e një sistemi komunist në vend.

Origjina e Revolucionit Rus

Rusia në fillim të shekullit të 20-të ishte një vend praktikisht i ankoruar në një sistem feudal. Fisnikëria, Kisha Ortodokse dhe Cari ishin klasat dominuese në një shoqëri ruse ku liritë dalloheshin nga mungesa e tyre.

Ndërkohë, borgjezia e dobët mbrojti nevojën për përfaqësim më të madh politik të shoqërisë ruse, ndërsa fshatarët ishin të indinjuar nga toka e pamjaftueshme. Megjithëse Rusia kishte rritur numrin e fabrikave, industria e saj vazhdonte të ishte e vogël, pasi ishte një shoqëri jashtëzakonisht rurale.

Megjithëse Partia Social Demokratike Ruse ishte krijuar në 1898, asaj i mungonte ende forca e nevojshme shoqërore. Brenda kësaj partie politike kishte dy rryma politike: Menshevikët (të moderuarit) dhe Bolshevikët (radikalët).

Për të rritur pakënaqësinë sociale, Car Nikolla II, duke besuar se mund të fitonte një luftë kundër Japonisë, e futi vendin në një konflikt luftarak. Megjithatë, rezultati i Luftës Ruso-Japoneze (1904-1905) ishte katastrofik për Rusinë.

Përkeqësimi i situatës politike shkaktoi një shpërthim social në vitin 1905 në atë që u bë e njohur si e diela e përgjakshme. Atë 22 janar, kur populli kërkonte ndryshime politike para Pallatit të Dimrit, u shtyp brutalisht. Edhe disa njësi ushtarake u ngritën, siç ndodhi me kryengritjen në luftanijen Potemkin.

Grevat, protestat dhe kryengritjet gërryen figurën e Carit Nikolla II, i cili u detyrua të bënte lëshime. Nga ana e tij, revolucioni i vitit 1905 ngriti lëvizjet punëtore si protagoniste të revolucionit, ndërsa në të njëjtën kohë ato vazhduan të organizoheshin në një lloj celulash të quajtura sovjetike.

Reformat që cari kishte premtuar në vitin 1905 u zhgënjyen dhe zia e bukës filloi të ndikojë mbi popullsinë. Regjimi bëri një vesh të shurdhër ndaj kërkesave të popullit, me vendimet që u përqendruan në duart e Carit, Perandoreshës dhe Rasputinit.

Fatkeqësisht, Rusia filloi Luftën e Parë Botërore me pasoja të tmerrshme. Fshatarët u thirrën për të luftuar në front, i cili la fshatin pa fuqi punëtore. Mungesa e ushqimit nuk vonoi të ndjehej. Ndërsa Rusia pësoi disfata të dhimbshme në fushat e betejës, ekonomia e saj ishte shkëputur nga tregjet evropiane dhe morali ra në një popullsi të uritur.

Shkaqet e Revolucionit Rus

Si përmbledhje, siç shpjeguam në pjesën e mëparshme, shkaqet e Revolucionit Rus ishin:

 • Indiferenca e pushtetarëve (carit) dhe represioni i ushtruar prej tyre ndaj popullsisë.
 • Kriza ekonomike që po përjetonte vendi, e cila kishte një pjesë të madhe të popullsisë që jetonte në zi buke.
 • Vendimi i Carit për t’u përfshirë në konflikte ushtarake, si lufta kundër Japonisë apo Lufta e Parë Botërore, të cilat gjeneruan trazira te qytetarët. Për më tepër, këto luftëra përkeqësuan problemet ekonomike.
 • Mungesa e përfaqësimit politik të borgjezisë dhe klasës punëtore që çoi në shfaqjen e partive të para politike.

Fazat e Revolucionit Rus

Fazat e Revolucionit Rus ishin si më poshtë:

 • Revolucioni i Shkurtit i vitit 1917.
 • Qeveria e përkohshme e Aleksandr Kerenskit.
 • Revolucioni i Tetorit të Kuq ose Tetorit të vitit 1917.
 • Krijimi i qeverisë bolshevike.

Më pas, ne do të zhvillojmë secilën nga këto faza.

Revolucioni i Shkurtit i vitit 1917, Lenini dhe Qeveria e Përkohshme

Ishte shkurt i vitit 1917 dhe Rusia po mblidhte të gjithë faktorët që të ndodhte një kryengritje: zi buke, luftë dhe një dimër të ashpër. Duke kërkuar bukë, tokë dhe paqe, më 23 shkurt u zhvillua një demonstratë në qytetin e Shën Petersburgut. Më 25 shkurt, lëvizjet punëtore protestuan me një grevë të përgjithshme dhe jo shumë kohë më pas, trupat ruse do t’i bashkoheshin popullit në kryengritjen e tyre.

Kundër fshatarëve, ushtarëve dhe punëtorëve, Car Nikolla II vendosi të abdikonte. Kështu, nga 15 marsi 1917 u formua një qeveri provizore e udhëhequr nga Gueorgi Lvov. Kjo qeveri provizore dhe liberale përfshinte edhe menshevikët, krahun e moderuar të lëvizjes punëtore.

Megjithatë, në mënyrë progresive, sektori më radikal i lëvizjes punëtore, i udhëhequr nga Lenini, po forcohej në Rusi. Kështu, në prill 1917, Lenini shpalli ndarjen e tokës, daljen e Rusisë nga lufta dhe një aleancë midis punëtorëve në fusha dhe fabrika. E gjithë kjo nënkuptonte refuzimin e çdo lloj bashkëpunimi me qeverinë e përkohshme.

Lenini vinte nga një rrymë ideologjike si marksizmi dhe e pa Luftën e Parë Botërore si një konflikt të madh midis perandorive dhe kapitaliste të dukshme. Për këtë arsye, ai e shihte si të domosdoshme fundin e luftës dhe nisjen e një revolucioni socialist për të vendosur diktaturën e proletariatit.

Por, për qeverinë e përkohshme, propozimet e Leninit ishin të pamendueshme. Rusia vazhdoi në luftë dhe humbjet njerëzore në fushat e betejës ishin të tmerrshme. E gjithë kjo çoi në një kryengritje në Petrograd më 3 korrik 1917. Me dështimin e kryengritjes, Leninit nuk i mbeti gjë tjetër veçse të shkonte në mërgim.

Vazhdimësia në qeverinë e përkohshme

Lajme të këqija erdhën nga fronti, pasi Rusia nuk pushoi së korri disfata ushtarake. Kerensky, i cili në atë kohë drejtonte qeverinë e përkohshme, ishte zhytur në një konfrontim të fortë me gjeneralin Kornilov, një ushtarak dukshëm konservator që donte të kthehej në një qeveri autokratike. Si qeveria e përkohshme ashtu edhe sovjetikët penguan kryengritjen e Kornilovit. Tani, ata që morën drejtimin dhe iniciativën ishin sovjetikët, pasi ata ishin më aktivët në pengimin e grushtit të shtetit në Kornilov.

Tetor i kuq

Që nga fillimi i tetorit 1917, Lenini kishte planifikuar revolucionin, sulmin ndaj pushtetit. Më në fund, Komiteti Qendror Bolshevik u dha miratimin e veprimeve të armatosura.

Më në fund, më 24 tetor, bolshevikët kapën pika kyçe në qytetin e Petrogradit. Të nesërmen, Pallati i Dimrit u sulmua dhe kryeministri Kerensky zgjodhi të largohej nga vendi.

Revolucioni u përhap shpejt në të gjithë vendin dhe Moska përfundoi duke rënë në duart e sovjetikëve. Megjithatë, bolshevikët nuk kishin ardhur për të kontrolluar të gjithë Rusinë. Kishte territore të dominuara nga autoritetet e vjetra që nuk ishin të gatshëm t’i dorëzoheshin bolshevikëve. Kështu u shërbye lufta civile.

Revolucionarët dhe kundërrevolucionarët (monarkistët, disidentët e revolucionit dhe mbështetësit e qeverisë së përkohshme) luftuan që nga pranvera e vitit 1918 derisa, në vitin 1920, kundërrevolucionarët ose të bardhët u mundën dhe u larguan nga vendi.

Bolshevikët marrin pushtetin

Më 26 tetor 1917, bolshevikët formuan një qeveri, me Leninin në krye dhe personalitete si Trocki dhe Stalini si ministra. Ata duhej të trajtonin tre çështje kryesore: përfundimin e luftës në Rusi, shpërndarjen e tokës dhe përqendrimin e pushtetit politik.

Në përputhje me pronësinë socialiste të tokës, u krye një ndarje e fshatit në përpjekje për t’i dhënë fund mungesës që pësoi Rusia. Nuk kishte asnjë lloj kompensimi financiar për pronarët e tokave.

Në lidhje me Luftën e Parë Botërore, Rusia e braktisi konfliktin me nënshkrimin e traktatit Brest-Livtosk. Megjithë humbjen e pjesëve të konsiderueshme të tokës, qeveria bolshevike besonte se vuajtjet e shkaktuara nga lufta ia vlenin të përfundonin.

Duke marrë të gjithë pushtetin politik, bolshevikët morën përsipër të eliminonin partitë borgjeze. Nga ana tjetër, zgjedhjet për Asamblenë Kushtetuese i dhanë shumicën menshevikëve, duke lënë kështu bolshevikët në pakicë. Por qeveria shpërndau Kuvendin në janar 1918 dhe bolshevikët përfunduan duke vendosur hegjemoninë e tyre në pushtet. Kështu, aktorë të tjerë të revolucionit si Social Revolucionarët, anarkistët dhe Menshevikët u lanë jashtë. Pushteti politik u mor nga bolshevikët.

Muaj më vonë, në korrik 1918, Rusia u konstituua me emrin Republika Federale Socialiste dhe Sovjetike Ruse.

Politika e Re Ekonomike (NEP)

Në vitin 1921, Rusia ishte ende duke lëpirë plagët e saj pas një lufte të zgjatur civile. Treguesit ekonomikë treguan një realitet të zymtë për vendin. Të dhënat e prodhimit kombëtar ishin tmerrësisht dekurajuese. Le të marrim disa shembuj:

 • Prodhimi bujqësor: një e treta në krahasim me 1913.
 • Prodhimi industrial: 13% krahasuar me 1913.

Për t’i dhënë një zgjidhje kësaj perspektive të ashpër ekonomike, ata vënë bast mbi NEP ose Politikën e Re Ekonomike. Në këtë drejtim, ata kërkuan të ndërthurnin masa të karakterit socialist me disa karakteristika të mercadit të lirë ose. Për këtë arsye, prona private për fshatarët u legalizua, ndërsa qarkullimi i monedhës u rivendos për të përballuar hiperinflacionin që shkatërroi vendin.

Kjo politikë ekonomike bazohej në nevojën për të siguruar një tepricë të prodhimit bujqësor që do të lejonte furnizimin e qyteteve dhe që, në të njëjtën kohë, do të kontribuonte në rritjen ekonomike të kombit.

Për sa i përket industrisë, kompanitë e vogla u shkombëtarizuan, ndërsa kompanitë e mëdha mbetën në duart e shtetit, ndonëse jepnin disa elemente të vetëmenaxhimit.

Deri në vitin 1926 Rusia ishte rindërtuar tashmë, duke rikuperuar nivelet e prodhimit para Luftës së Parë Botërore. Por në sektorin e bujqësisë pati pakënaqësi të forta, pasi kulakët ishin fermerë të pasur dhe, duke grumbulluar shuma të mëdha parash, vepronin duke ofruar kredi me interes të lartë. Nuk duhet të anashkalojmë as ekzistencën e ndërmjetësve (nepmen) që rishitnin produkte bujqësore duke marrë marzhe të konsiderueshme fitimi.

Probleme u ngritën edhe për shkak të pabarazisë në çmime. Politika e Re Ekonomike favorizoi prodhimin bujqësor, kështu që, në një moment, çmimet bujqësore ishin shumë më të ulëta se çmimet e mallrave industriale. E gjithë kjo përfundoi duke shkaktuar mungesa.

Kështu, në radhët e Partisë Komuniste dhe veçanërisht të Stalinit, në NEP u pa një rivendosje e kapitalizmit. Për këtë arsye, ekonomia ruse ra në duart e shtetit, i cili e organizoi atë me plane pesëvjeçare.

Pasojat e Revolucionit Rus

Pasojat kryesore të Revolucionit Rus ishin:

 • Rënia e monarkisë së carëve, familja Romanov u vra në 1918.
 • Një luftë civile midis viteve 1918 dhe 1920 që vuri bolshevikët kundër kundërrevolucionarëve, të parët ishin fituesit dhe morën pushtetin.
 • Krijimi, pas luftës civile, i një regjimi komunist që kërkonte të planifikonte ekonominë nga një ent qendror.
 • Persekutimi i kundërshtarëve të regjimit bolshevik, përfshirë menshevikët që kishin një pozicion të moderuar. Kështu, shumë njerëz duhej të shkonin në mërgim.
 • Dalja e Rusisë nga Lufta e Parë Botërore me Traktatin e Brest-Litovsk të nënshkruar në 1918.
 • Shfaqja e Bashkimit të Republikave Socialiste Sovjetike, e themeluar në vitin 1922. Ky shtet federal ishte standardi më i madh për komunizmin në botë. Kështu, ai u bë antagonisti kryesor i Shteteve të Bashkuara, mbrojtësi i kapitalizmit, duke hyrë të dy në atë që ai e njihte si Lufta e Ftohtë.

Karakteristikat e Revolucionit Rus

Ndër karakteristikat e Revolucionit Rus, mund të theksojmë:

 • Nuk ishte një revolucion borgjez, si Revolucioni Francez ku rolin kryesor e luante shtresa e mesme e pasur e quajtur borgjezi. Në vend të kësaj, Revolucioni Rus u drejtua nga klasa punëtore ose proletariati që organizohej përmes sovjetikëve.
 • Bolshevikët e bazuan ideologjinë e tyre në marksizëm, i cili kryesisht propozon kontrollin e mjeteve të prodhimit nga shteti. Për më tepër, vlen të kujtohet se Karl Marksi i referohej luftës së klasave.
 • Ndryshe nga revolucionet e tjera, ajo lindi një shtet komunist dhe jo një monarki parlamentare apo një demokraci liberale.
 • Ajo krijoi ndikim dhe shqetësim në vendet e tjera të botës për ndryshimin e dhunshëm të regjimit, nga një monarki në një qeverisje komuniste në një kohë relativisht të shkurtër.

Përmbledhje e Revolucionit Rus

Revolucioni Rus ishte një proces i ndryshimit të regjimit në një vend të qeverisur nga një monarki që përqendronte pushtetin në figurën e Carit. Kriza ekonomike dhe konfliktet e luftës e kishin dobësuar klasën në pushtet.

Me popullin dhe ushtrinë kundër tij, cari dha dorëheqjen, pas së cilës u krijua një qeveri e përkohshme në mars 1917. Megjithatë, kjo nuk do të zgjaste shumë dhe në tetor të po atij viti, me rolin udhëheqës të klasës punëtore, bolshevikët. mori pushtetin, duke filluar një luftë civile që zgjati deri në vitin 1920.

Më në fund, në vitin 1922 u themelua Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike, një shtet federal që kërkonte të zbatonte një sistem komunist, ku ekonomia ishte nën kontrollin e qeverisë.