Revolucioni Meksikan

Revolucioni Meksikan (1910) filloi si një kryengritje kundër gjeneralit Porfirio Díaz. Megjithatë, kryengritja përfundoi duke çuar në një luftë të zgjatur civile në Meksikë që vazhdoi deri në vitin 1917.

Revolucioni Meksikan

Gjenerali Porfirio Díaz, si president i Meksikës, kishte drejtuar vendin për më shumë se tridhjetë vjet. Synimet e tij për të mbetur në pushtet përfunduan duke provokuar kryengritje kundër tij.

Shkaqet e Revolucionit Meksikan

Jo vetëm faktorët politikë çuan në një revolucion, por edhe aspektet sociale patën një peshë shumë të rëndësishme në Revolucionin Meksikan. Kështu, shpërndarja e pabarabartë e pasurisë, varfëria dhe kushtet e dhimbshme të punës së punëtorëve shkaktuan edhe trazira të mëdha në popullatë. Në fakt, punëtorët meksikanë punonin orë të gjata dhe rraskapitëse në këmbim të pagave të ulëta.

Prandaj, dëshira e Porfirio Díaz për të vazhduar në pushtet, si dhe paaftësia e tij për t’iu përgjigjur problemeve serioze sociale që po kalonte Meksika, përfunduan duke çuar në revolucion.

Kryengritja kundër Porfirio Díaz

Kur ishte Revolucioni Meksikan? Në vitin 1910, armiku i madh i përbashkët i revolucionarëve ishte Porfirio Díaz. Për këtë arsye, duke marrë si slogan “Votim efektiv, jo rizgjedhje”, politikani liberal Francisco Ignacio Madero i bëri thirrje popullatës të ngrihet për të rrëzuar Diazin nga pushteti.

Zyrtarisht, historia e konsideron datën 20 nëntor 1910 si datën e fillimit të revolucionit, ku çdo 20 nëntor festohet si Dita e Revolucionit Meksikan.

Megjithatë, vlen të theksohet se politikani Aquiles Serdán u zbulua dy ditë më parë (më 18 nëntor 1910) nga policia në posedim të armëve. Në qoshe, Serdán dhe vëllezërit e tij rezistuan, por në fund përfunduan duke vdekur. Pikërisht vdekja e Serdanit do të kontribuonte në mënyrë të jashtëzakonshme për të ndezur flakën e revolucionit.

Skena Madero

Kryengritja e Francisco Ignacio Madero inkurajoi udhëheqësit e tjerë që t’i bashkoheshin kauzës kundër Porfirio Díaz. Vlen të veçohen emrat e Emiliano Zapata, Pancho Villa, Pascual Orozco dhe Álvaro Obregón. Përballë shtytjes së revolucionarëve, Porfirio Díaz nuk mundi të rezistonte dhe më 25 maj 1911, ai dha dorëheqjen e tij nga rizgjedhja si president i Meksikës.

Më në fund, Francisco Ignacio Madero u zgjodh president, duke u ngjitur në pushtet më 6 nëntor 1911. Qeveria Madero u përpoq t’i përgjigjej kërkesave sociale të meksikanëve, megjithatë, ajo hasi në kundërshtime dhe konfrontime nga udhëheqës të tjerë të Revolucionit Meksikan. Ndërsa Zapata kërkoi reforma të gjera agrare, Orozco kërkoi reforma të thella sociale.

Në mes të këtyre përballjeve, i mbështetur nga forcat e Panço Villas, Madero arriti të mbajë pushtetin për dy vjet përballë presionit të forcave të Zapata dhe Orozco. Megjithatë, pas dhjetë ditësh konvulsive të grushtit të shtetit të quajtur "dhjetëra tragjike", Madero u largua nga pushteti në shkurt 1913. Ditë më vonë, Madero përfundoi duke u vrarë.

Victoriano Huerta në pushtet

Me largimin e Madero, Victoriano Huerta u ngjit në presidencën e Meksikës. Megjithatë, Huerta u përball me një refuzim të fortë dhe e quajti uzurpator për thyerjen e rendit kushtetues, ai u përball me një kryengritje të ushtrisë konstitucionaliste, të udhëhequr nga Venustiano Carranza. Me nisjen e Planit të Guadalupes, një Victoriano Huerta në qoshe nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të linte presidencën.

Konstitucionalistët kundër konventionistëve

Duke u përpjekur për të bashkuar udhëheqësit e Revolucionit Meksikan, Venustiano Carranza thirri Konferencën Aguascalientes. Megjithatë, ndarjet vazhduan, duke çuar në një luftë midis konstitucionalistëve dhe konventionistëve. Kështu, Carranza u vendos si udhëheqës i revolucionit dhe i konstitucionalistëve ndërsa vendosi administratën e tij në qytetin e Veracruz. Përkundrazi, konventionistët do të drejtoheshin nga presidenti i saj Eulalio Gómez.

Një luftë civile e gjatë dhe e përgjakshme shkatërroi Meksikën deri në nëntor 1916. Më në fund, rezultati i një lufte kaq të gjatë ishte i favorshëm për konstitucionalistët e Carranza-s.

Kushtetuta e Revolucionit Meksikan

Me luftën që mori një kthesë të favorshme për Carranzën dhe për konstitucionalistët, ishte koha për të hartuar një kushtetutë për Meksikën. Pikërisht Kushtetuta meksikane shënon fundin e fazës së Revolucionit Meksikan.

Ndër elementët më të rëndësishëm të përfshirë në Kushtetutën e 1917 janë këto:

 • Të drejtat dhe liritë individuale për të gjithë meksikanët.
 • Fundi i skllavërisë.
 • Një edukim i një natyre laike.
 • Forcimi i të drejtave të punëtorëve.
 • Liria e besimit me shprehjen e saj e kufizuar në shtëpi private dhe tempuj fetarë.
 • Shpërndarja e tokës dhe shtetëzimi i pronave të Kishës.
 • Meksika u formua si një vend demokratik dhe me një model të shtetit të një republike federale.
 • Ndarja e pushteteve: ekzekutiv, legjislativ dhe gjyqësor.

Megjithatë, konfrontimet nuk mbaruan me Kushtetutën e 1917 dhe në vitet në vijim u vranë liderët më të shquar të revolucionit. Dëshmi për këtë janë vdekja e Pancho Villa, Álvaro Obregón, Emiliano Zapata dhe vetë Venustiano Carranza.

Ekonomia e Revolucionit Meksikan

Shpërthimi i armiqësive në Meksikë pati efekte të rëndësishme në punë. Në këtë kuptim, numri i fuqisë punëtore u zvogëlua si rezultat i shërbimit ushtarak, vdekjeve ose thjesht për shkak të largimit nga zonat e konfliktit. Megjithatë, në qendrat më të rëndësishme industriale të vendit, kishte ende një kërkesë dhe ofertë të konsiderueshme për punë.

Për sa i përket fuqisë punëtore, Revolucioni Meksikan u karakterizua nga kërkesa të rëndësishme të punës së punëtorëve, veçanërisht në lidhje me pagat. Kështu u krijuan sindikatat e punëtorëve, siç ishte Casa del Obrero Mundial.

Ndryshime të rëndësishme pësoi edhe bujqësia, pasi në veri kishte një bast të fortë për kulturat si qiqrat dhe pambuku, ndërsa në zonën jug-qendrore të vendit kulturat tregtare i lanë vendin kultivimit të produkteve ushqimore bazë si misri. dhe fasule. Duhet theksuar se viti 1915 ishte veçanërisht i vështirë për Meksikën për shkak të të korrave katastrofike, të cilat ranë në pesëdhjetë për qind.

Transporti hekurudhor ishte thelbësor për tregtinë dhe për furnizimin e popullsisë. Megjithatë, hekurudhat u kapën për përdorime ushtarake. Prandaj, hekurudha u sabotua si pjesë e luftës. Rezultati i problemeve të lidhura me transportin ishte përhapja e tregut të zi. Tani, me ardhjen e përmirësimeve të reja teknike në transport, avionët dhe kamionët filluan të përdoren.

Një pasojë tjetër e vështirësive të transportit ishte se zonat industriale të Meksikës pësuan recesion në vitin 1913 dhe në dy vitet në vijim. Kjo situatë nuk u zgjidh deri në vitin 1916, kur nivelet e prodhimit u rikuperuan. Nuk duhet harruar as rritjen e përjetuar nga burimet e energjisë si nafta dhe energjia elektrike.

Efektet e revolucionit ishin tmerrësisht të ashpra në sektorin financiar. Kështu, kolapsi i bankave në 1914 u përkeqësua në vitet 1915 dhe 1916, pasi nuk kishte autoritet bankar. Pala konstitucionaliste e shfrytëzoi këtë rrethanë, sepse, duke qenë në zotërim të bërthamave tregtare të vendit, mundi të financonte më mirë fushatën e saj ushtarake.

Së fundi, duhet theksuar se, pas miratimit të Kushtetutës meksikane të vitit 1917, ekonomia e Meksikës u vendos në një pozitë të varësisë së konsiderueshme nga ekonomia e Shteteve të Bashkuara.

Korrido në Revolucionin Meksikan

Korridot ishin kompozime muzikore që ishin shumë të njohura gjatë Revolucionit Meksikan. Këto shërbyen si një mjet për të treguar jetën e heronjve si Francisco Ignacio Madero, Emiliano Zapata, Francisco Villa ose Felipe Ángeles.

Këto këngë ishin pjesërisht një instrument i propagandës politike. Por ata na lejuan të dinim, përtej veprës së heronjve të përmendur, edhe anekdota dhe fakte historike të revolucionit.

Një nga korridot më të njohura është ai i Adelitës:

Nëse Adelita shkonte me një tjetër
Do ta ndiqja nga toka dhe nga deti
nëse është nga deti në një anije luftarake
nëse është me rrugë tokësore në një tren ushtarak.
Nëse Adelita do të donte të bëhej gruaja ime,
dhe sikur Adelita të ishte gruaja ime,
Unë do t’i bleja një fustan mëndafshi
për ta çuar për të kërcyer në kazermë.

Adelitat ishin gra që morën pjesë në revolucion, jo vetëm duke përmbushur detyra mbështetëse të natyrës shtëpiake, por në vetë fushën e betejës.

Pasojat e Revolucionit Meksikan

Pasojat kryesore të Revolucionit Meksikan, shkurtimisht, ishin si më poshtë:

 • Dorëheqja e Porfirio Díaz.
 • Krijimi i kushtetutës së re të vitit 1917.
 • Ndarja midis Shtetit dhe Kishës.
 • Reforma agrare me të cilën toka iu dha fshatarëve, duke formuar një klasë të re ejidatarios, domethënë pronarë të ejidos. Këto janë toka në pronësi të përbashkët që nuk mund të hipotekohen, por shfrytëzohen drejtpërdrejt nga fermerët.
 • Njohja e të drejtave të punës si sindikata.