Lufta e ftohte

Pavarësisht se u quajt Lufta e Ftohtë (1945-1989), kjo periudhë historike nuk nënkuptonte një konflikt të armatosur, por përbëhej nga një sërë tensionesh politike, ushtarake dhe ekonomike që u përballën me Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Sovjetik.

Lufta e ftohte

Pas Luftës së Dytë Botërore, bota u polarizua në dy blloqe antagoniste. Në njërën anë ishte blloku perëndimor, i udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara dhe me një sistem ekonomik kapitalist, dhe nga ana tjetër ishte blloku komunist, i udhëhequr nga Bashkimi Sovjetik.

Edhe pse një luftë e hapur nuk shpërtheu, ajo çoi në luftë ekonomike, pjesëmarrje në konflikte rajonale ose nxitje të një gare armatimesh, veçanërisht në nivelin bërthamor.

Nga Lufta e Dytë Botërore në Luftën e Ftohtë

Fundi i Luftës së Dytë Botërore përshpejtoi menjëherë Luftën e Ftohtë. Ndër fituesit e luftës kishte një klimë mosbesimi. Si Shtetet e Bashkuara ashtu edhe Bashkimi Sovjetik ishin dy regjime krejtësisht të ndryshme. Ndërsa Shtetet e Bashkuara ishin një demokraci perëndimore me një ekonomi tregu të lirë, Bashkimi Sovjetik ishte një vend komunist me një ekonomi të planifikuar në mënyrë qendrore.

Ndërsa aleatët perëndimorë kërkuan të krijonin qeveri demokratike me ekonomi të tregut të lirë, Bashkimi Sovjetik u përpoq të zbatonte kufijtë e tij. Prandaj, për mbijetesën e regjimit sovjetik ishte e domosdoshme që Evropa Lindore të kontrollohej nga Rusia. Kështu, u krijua ajo që kryeministri britanik Churchill e quajti "Perdja e Hekurt". Kjo "perde e hekurt" ishte një kufi gjeografik që gruponte Bashkimin Sovjetik dhe aleatët e tij në Evropën Lindore nën sistemin politik komunist.

Nga ana e saj, Shtetet e Bashkuara e panë komunizmin si një kërcënim për Evropën. Franca dhe Britania e Madhe ishin goditur shumë pas Luftës së Dytë Botërore, kështu që Shtetet e Bashkuara zgjodhën një strategji për të frenuar komunizmin përmes asaj që quhej doktrina Truman.

Tensionet midis 1947 dhe 1953

Dy ngjarje i bënë Shtetet e Bashkuara të përfshiheshin në mënyrë vendimtare në frenimin e komunizmit. Ne po përballemi me përpjekjet sovjetike për të zgjeruar ndikimin e saj në Iran dhe Greqi.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Mbretëria e Bashkuar dhe Bashkimi Sovjetik e kishin pushtuar vendin. Kështu, Irani ishte një shtet i pasur me naftë me interes strategjik në një rajon si Lindja e Mesme. Ndërsa rusët u përpoqën të promovonin separatizmin në veri dhe mbështetën Partinë Komuniste iraniane, britanikët bënë përpjekje për të kontrolluar qeverinë iraniane. Rrëmuja u zgjidh në mënyrë të favorshme për Perëndimin kur Shtetet e Bashkuara ndërmorën veprime për këtë çështje, sovjetikët u tërhoqën nga Irani.

Nga ana tjetër, Greqia ishte e zhytur në një luftë civile, ku komunistët u përballën me monarkistët. Ndërsa Jugosllavia dhe, indirekt, sovjetikët, mbështetën komunistët, Britania mbështeti monarkistët. Britanikët, të dërrmuar, kërkuan ndihmë nga Shtetet e Bashkuara, e cila me mbështetjen e saj ishte vendimtare në fitoren e mbretërve ndaj komunistëve.

Në Gjermani, tensionet midis aleatëve perëndimorë dhe Bashkimit Sovjetik do të arrinin një ethe. Kështu, Gjermania ishte ndarë në katër zona pushtimi: franceze, britanike, amerikane dhe sovjetike. Ndërsa aleatët perëndimorë kishin zgjedhur një integrim ekonomik të vendit dhe krijimin e një sistemi demokratik, Rusia e ktheu zonën e saj të pushtimit në një shtet satelit.

Dallimet midis Perëndimit dhe Bashkimit Sovjetik e lanë Gjermaninë të ndarë në dysh: Republikën Federale të Gjermanisë (pro-perëndimore) dhe Republikën Demokratike të Gjermanisë (pro-sovjetike). Një episod veçanërisht i ndjeshëm ishte bllokada e Berlinit, e cila ndodhi deri në tetor 1949, megjithëse amerikanët arritën të furnizonin qytetin me avion. Gjermanisë do t’i duhej të priste deri në vitin 1991 për t’u bashkuar përsëri.

Tensionet e forta të përvojës gjermane e çuan botën në bllokimin e politikës. Në këtë mënyrë, bota perëndimore u integrua politikisht, ekonomikisht dhe ushtarakisht. Në këtë kuptim, aleanca ushtarake e NATO-s, e krijuar në vitin 1949 nga Shtetet e Bashkuara, meriton të theksohet. Në të kundërt, Bashkimi Sovjetik bashkoi vendet komuniste të Evropës Lindore nën një aleancë tjetër ushtarake të quajtur Pakti i Varshavës (1955).

Gara e Armëve, Kriza e Raketave dhe Lufta e Vietnamit

Në vitin 1949, Shtetet e Bashkuara nuk ishin më e vetmja fuqi ushtarake me armë bërthamore në arsenalet e saj. Bashkimi Sovjetik pati sukses në prodhimin e bombës së tij të parë atomike. E gjithë kjo do të çonte në një garë armatimi në të cilën Shtetet e Bashkuara zhvilluan bombën me hidrogjen në vitin 1952. Paralelisht, po zhvillohej edhe një garë e hapësirës ajrore, ku Rusia vendosi në orbitë satelitin e parë artificial, të njohur si Sputnik.

Në zhvillimin e armëve, amerikanët dhe rusët vendosën zgjuarsinë e tyre në krijimin e armëve të reja, siç janë nëndetëset bërthamore. Ndërkohë, vende të tjera si Kina, Franca, Rusia, Britania e Madhe, Pakistani dhe India po krijonin armët e tyre bërthamore.

Rivaliteti midis Bashkimit Sovjetik dhe Shteteve të Bashkuara arriti kufirin e tij në vitin 1962, me krizën e raketave Kubane. Kështu, revolucionari komunist Fidel Kastro mori pushtetin dhe Shtetet e Bashkuara u përpoqën ta rrëzonin atë duke mbështetur mërgimtarët kubanë në zbarkimin e dështuar të Gjirit të Derrave.

Pas përpjekjes së Amerikës së Veriut për të përmbysur komunistët në Kubë, sovjetikët instaluan raketa bërthamore në Kubë me kapacitetin për të arritur në Shtetet e Bashkuara. Presidenti Kennedy zgjodhi një bllokadë të ishullit. Pas disa ditësh në prag të një zjarri të madh, presidenti amerikan Kenedi dhe presidenti sovjetik Hrushov arritën një marrëveshje. Bashkimi Sovjetik u tërhoq nga Kuba në këmbim të premtimit të Shteteve të Bashkuara për të mos pushtuar ishullin dhe për të tërhequr kokat e tij bërthamore nga Turqia.

Nga frika e luftës bërthamore, u mbajtën konferenca ndërkombëtare për të vendosur kufizime mbi armët bërthamore. Në këto linja janë Traktati i Moskës i vitit 1963, i cili ra dakord për të ndaluar shpërthimet bërthamore në atmosferë dhe Traktati i Mospërhapjes Bërthamore i vitit 1968, i cili ndalonte aksesin në armët bërthamore nga vendet e tjera. Në të njëjtin stil, marrëveshjet SALT u nënshkruan për të vendosur kufizime në arsenalet bërthamore.

Pavarësisht frikës së ndërsjellë që ngjalli një luftë midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë, blloku komunist dhe blloku perëndimor u përplasën në konflikte rajonale si Lufta e Koresë (1950-1953) dhe Lufta e Vietnamit (1955-1975). Në Kore, vendi u nda në dysh, me veriun komunist dhe jugun të rreshtuar në bllokun perëndimor, ndërsa në Vietnam, as ndërhyrja ushtarake e SHBA (1965-1973) nuk arriti ta bënte vendin të binte në duart e komunistët.

Ringjallja e Luftës së Ftohtë

Me prestigjin ndërkombëtar të Shteteve të Bashkuara të prekur shumë pas Luftës së Vietnamit dhe krizës së naftës të vitit 1973, Bashkimi Sovjetik pa një mundësi për të konsoliduar hegjemoninë e tij politike dhe ushtarake në mbarë botën.

Kështu, gara e armatimeve përjetoi një impuls të ri, duke ringjallur rivalitetin bërthamor. Ndërkohë, Bashkimi Sovjetik rriti praninë e tij ushtarake në vende si Afganistani, Mozambiku, Angola dhe Etiopia. Megjithatë, ndërhyrja ushtarake ruse në Afganistan rezultoi katastrofike për sovjetikët, reputacioni ndërkombëtar i të cilëve ishte gërryer rëndë, ndërsa lufta shkaktoi pasoja të thella brenda Rusisë.

Në vitin 1981 Ronald Reagan fitoi zgjedhjet e Shteteve të Bashkuara dhe, duke u përpjekur t’i kthente Shteteve të Bashkuara hegjemoninë dhe prestigjin e saj, ai zgjodhi atë që u bë e njohur si "Star Wars", një sistem mbrojtës për të mbrojtur Shtetet e Bashkuara nga kërcënimet e mundshme. Sulmet bërthamore sovjetike . Pavarësisht tensioneve të forta midis dy fuqive të mëdha ushtarake të botës, dëshira për të ruajtur paqen mbizotëroi.

Një ngjarje përcaktuese në fund të Luftës së Ftohtë ishte ardhja në pushtet e Mikhail Gorbachev në Bashkimin Sovjetik (1985). Gara e armatimeve kishte kërkuar përpjekje të konsiderueshme ekonomike nga Shtetet e Bashkuara dhe Rusia dhe Gorbaçovi ishte i vendosur të niste një axhendë të rëndësishme reformash dhe afrimi me Perëndimin.

Në këto vite Perëndimi dhe bota komuniste iu afruan pozicioneve. Kjo u reflektua në marrëveshjet për çmontimin e armëve bërthamore, në vendosjen e marrëdhënieve midis Shteteve të Bashkuara dhe në tërheqjen sovjetike nga Afganistani.

Të dy polet po shkonin drejt mirëkuptimit, blloku komunist u shpërbë dhe Muri i Berlinit ra në vitin 1989. Pavarësisht se Traktati i Varshavës u shpërbë, në botën perëndimore NATO vazhdoi të ishte aktive.

Implikimet ekonomike

Lufta e Ftohtë nuk ishte vetëm një sfidë politike dhe ushtarake mes botës kapitaliste dhe bllokut komunist. Ishte gjithashtu një luftë e vërtetë në planin ekonomik.

Plani Marshall

Në fund të luftës, jo vetëm qytetet e Evropës u rrënuan, por edhe ekonomia e saj. Për të arritur rimëkëmbjen evropiane, Shtetet e Bashkuara zbatuan Planin Marshall. Me këtë plan rimëkëmbjeje për Evropën, synimi ishte të rindërtohej një kontinent i begatë, i aftë për të përvetësuar eksportet e SHBA-së dhe që, nga ana tjetër, do të kontribuonte në rimëkëmbjen e prodhimit bujqësor dhe industrial.

Nëpërmjet ACE (Administration for European Cooperation), ndihma u shpërnda në vende të ndryshme të Evropës Perëndimore. Më vonë ACE u bë OECE (Zyra Evropiane për Bashkëpunim Ekonomik). Një total prej 13 miliardë dollarësh u shpërndanë midis kombeve evropiane për të rivendosur ekonomitë e tyre. Megjithatë, Bashkimi Sovjetik dhe vendet e Evropës Lindore nën ndikimin e tij u lanë jashtë këtij plani. Kështu, Shtetet e Bashkuara u bënë kreditori i madh i Evropës Perëndimore.

Rezultatet treguan se Plani Marshall ishte një instrument kyç në rimëkëmbjen e ekonomive evropiane. Falë injektimit të fortë të kapitalit nga Shtetet e Bashkuara, Evropa ishte në gjendje të siguronte lëndë të para dhe mallra industriale. Nga vitet 1950, efektet e Planit Marshall filluan të ndiheshin, duke çuar në shifra spektakolare të rritjes ekonomike në vende si Gjermania.

Rivaliteti mes bllokut perëndimor dhe bllokut komunist

Në çdo rast, në vitet 1950, si Bashkimi Sovjetik ashtu edhe Shtetet e Bashkuara përjetuan një periudhë të favorshme rritjeje ekonomike. Institucionet që dolën në valën e marrëveshjeve të Bretton Woods hodhën themelet për një rend të ri ekonomik. Falë marrëveshjeve si GATT dhe institucioneve si FMN, tregtia ndërkombëtare lulëzoi dhe kapitalizmi jetoi kulmin e tij. Dollari u bë valuta e referencës në shkëmbimet tregtare, u zbatua një sistem i barazisë së dollarit të arit dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) ishte përgjegjës për ruajtjen e stabilitetit monetar.

Kështu, dekadat e viteve 1950 dhe 1960 u shënuan nga prosperiteti ekonomik në bllokun kapitalist. Në Shtetet e Bashkuara, popullsia u rrit, aktiviteti i biznesit u forcua nga forca në fuqi dhe tezat e Keynes u konsoliduan, duke vënë bast mbi politikat e kërkesës përmes shpenzimeve sociale dhe ushtarake.

Në një kohë si Lufta e Ftohtë, në rivalitet të plotë politik dhe ushtarak me Bashkimin Sovjetik, shpenzimet ushtarake kishin një peshë shumë të rëndësishme në buxhetin e SHBA. Kështu, vetëm dhjetë kompani përbënin 30% të shpenzimeve të mbrojtjes në Shtetet e Bashkuara, ndër të cilat duhen theksuar emra si Boeing dhe McDonnell-Douglas.

Ndihma ushtarake për vendet e treta dhe luftërat në të cilat Shtetet e Bashkuara (Korea, Vietnami) u futën drejtpërdrejt ose tërthorazi, lejuan lëshimin e prodhimit të saj të madh të armëve.

Për shkak të krizës së vitit 1973, Shtetet e Bashkuara humbën një pjesë të hegjemonisë së saj ekonomike, ekonomia e saj u ndal dhe inflacioni u trazira. Pasojat u ndjenë edhe në Evropë dhe papunësia u rrit ndjeshëm.

Kështu, në vitet 1980, Perëndimit iu desh të dilte nga kriza, duke kaluar nga idetë e Keynes në idetë neoliberale, duke privatizuar kompanitë e sektorit publik, duke vënë baste për një peshë më të madhe të sektorit të shërbimeve dhe duke modernizuar industrinë e tij.

Ndërsa kjo po ndodhte, Bashkimi Sovjetik dhe vendet në zonën e tij të ndikimit u grupuan së bashku në Këshillin për Ndihmën e Ndërsjellë Ekonomike (COMECON), i cili kërkonte të përballej me Perëndimin në planin ekonomik. Kjo organizatë, e udhëhequr nga sovjetikët, kërkonte bashkëpunim ekonomik midis vendeve komuniste.

Këshilli për Ndihmën e Ndërsjellë Ekonomike u nda sipas llojit të lëndëve të para dhe industrive të anëtarëve të tij. Kjo organizatë mbikombëtare do të arrinte kulmin e saj në vitet 1970, ashtu si kriza e vitit 1973 po bënte kërdinë në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë. Megjithatë, rënia e Bashkimit Sovjetik do të shënonte fundin e tij në 1973.

Kanë qenë faktorë të ndryshëm që kanë shënuar rënien ekonomike të bllokut komunist dhe të Bashkimit Sovjetik në veçanti. Në këtë drejtim, vendet komuniste kishin deficite të konsiderueshme energjetike dhe treguan pak bujqësi produktive. Industria sovjetike, e cila i ishte përkushtuar kryesisht prodhimit të pajisjeve ushtarake, ishte gjithashtu e vjetëruar në aftësinë e saj për të prodhuar mallra të konsumit.

Së fundi, një e keqe e madhe e goditi Bashkimin Sovjetik, ishte korrupsioni i shtetit, i cili krijoi probleme furnizimi. Për më tepër, për të hyrë në produkte të caktuara, duhej të drejtohej në tregun e zi duke paguar çmime të tepruara.