Ludizmi

Ludizmi ishte një lëvizje që u shfaq në Angli, gjatë shekullit të 19-të, që promovoi refuzimin e makinave dhe automatizimin. Kjo u promovua nga artizanët anglezë.

Ludizmi

Ludizmi u shfaq gjatë Revolucionit të Parë Industrial në Angli. Protestat zgjatën mes viteve 1811 dhe 1816. Për shkak të automatizimit dhe zhvillimit të makinerive, artizanët anglezë, të përballur me mundësinë e zëvendësimit nga këto risi, protestuan për të mos humbur vendin e punës. Në këtë mënyrë ata refuzuan përdorimin e makinerive, për të mbrojtur punëtorët më pak të kualifikuar, si dhe ata të pajisur me më pak burime.

Makina tjerrëse, si dhe tezgjahët industrialë, ishin disa nga risitë kundër të cilave u pozicionuan mbrojtësit e kësaj rryme.

Lëvizja thuhet se mban emrin e Ned Ludd. E pra, besimi thotë se Ludd, në 1779, theu dy tezgjah në një fabrikë; duke u bërë një ikonë për mbrojtësit e lëvizjes.

Origjina e Ludizmit

Origjina e Ludizmit daton në Britaninë e Madhe të Revolucionit të Parë Industrial. Pas ardhjes së inovacioneve të tilla si tezgjahët industrialë ose makina tjerrëse, ata artizanë britanikë që kishin frikë se do të humbnin punën filluan një lëvizje kundër këtyre risive.

Kjo lëvizje u quajt Ludizëm. Emri i tij është për shkak të besimit se shkatërruesi i parë i makinerive industriale u quajt Ludd.

Përballë rrezikut të paraqitur nga automatizimi në Revolucionin Industrial, misioni i Ludizmit bazohej në shkatërrimin e makinerive industriale, si dhe në shtrirjen e një lëvizjeje që promovonte bojkotimin e inovacioneve të tilla. E pra, duke marrë parasysh kualifikimin e ulët dhe pagat e ulëta të këtyre artizanëve, alternativa e krijuar përbënte një kërcënim të madh që i shtyu ata të mobilizoheshin.

Origjina e tij daton në shekullin e 18-të; megjithatë, vetëm në vitin 1811 filluan këto propozime. Disa propozime që përfunduan në 1816.

Megjithatë, sipas ekspertëve të tjerë, ludizmi nuk ishte kundër inovacionit, por kundër mungesës së përshtatjes ndaj risive të tilla. Kjo, pasi ata që nuk përshtateshin siç duhet do të humbnin punën. Prandaj, ajo që ai gjithashtu mbrojti ishte se inovacioni duhet të shkojë paralelisht me trajnimin e punëtorëve për të shmangur humbjen e vendeve të punës.

Ludizmi në shekullin e 21-të

Ludizmi është një rrymë që ndodh gjatë revolucionit industrial. Megjithatë, robotizimi dhe revolucioni dixhital kanë bërë që të shfaqen lëvizje në shekullin e 21-të që mbrojnë të njëjtin pozicion që mbrojti në atë kohë Ludizmi.

Nga frika se shumë punëtorë, gjithashtu me aftësi të ulëta, mund të humbasin punën e tyre. Në një skenar në të cilin, përveç kësaj, vërehet një bum i madh në robotizim dhe automatizim. E gjithë kjo ka bërë që këta mbrojtës të konservatorizmit të punës të promovojnë një betejë të re kundër robotëve. E gjithë kjo, siç them unë, nga frika e automatizimit që mund të përfundonte, sipas teorive të tyre, me punësimin e shumë punonjësve, të cilët duke qenë me aftësi të ulëta, nuk do të gjenin vend në tregun e ri të automatizuar të punës.