Kostot e fundosura

Kostot e fundosura janë ato kosto që tashmë janë bërë dhe nuk mund të rikuperohen në të ardhmen. Ato përfshijnë kohën, paratë ose burime të tjera që janë shpenzuar për një projekt, investim ose aktivitet tjetër që nuk mund të rikuperohet.

Kostot e fundosura

Një rregull i rëndësishëm në lidhje me kostot e zhytura është se ato nuk duhet të përfshihen në vendimet e investimeve ekonomike. Kjo, pasi ato korrespondojnë me të kaluarën dhe ajo që është e rëndësishme është vlerësimi i mundësive të fitimit në të ardhmen.

Ajo lidhet me koston oportune, sepse kostot e fundosura janë kostot që kemi marrë përsipër kur zgjedhim një alternativë. Nëse kemi ende kohë për të zgjedhur alternativën tjetër, nuk kanë rëndësi kostot (të fundosura) që kemi bërë kur zgjodhëm të parën, sepse ato tashmë janë shpenzuar dhe është e përshtatshme të shikojmë përpara dhe të përfitojmë nga koha.

Për shembull, supozoni se midis dy alternativave, të shkojmë në kinema ose të shkojmë në park për të shijuar një ditë me diell, ne zgjedhim të shkojmë në kinema. Por pas gjysmë ore filmi nuk na pëlqen fare. Prandaj, këto kosto janë kostoja e hyrjes në kinema. Nëse duam të rishqyrtojmë nëse do të largohemi nga kinemaja dhe të shkojmë në park, nuk duhet të marrim parasysh koston e hyrjes në kinema, sepse e kemi paguar tashmë dhe nuk do ta kthejmë.

Shembull i kostove të zhytura në një kompani

Supozoni se një kompani dëshiron të nxjerrë në treg një produkt të ri për të cilin ka porositur një studim tregu që kushton 5000 euro. Përveç kësaj, ai ka punësuar një dizajner për të bërë një model të produktit në një shkallë të vogël, kjo ka kushtuar edhe 8000 euro të tjera. Kësaj i duhet shtuar koha, hulumtimi dhe modeli i shkallës, të cilat u deshën 6 muaj për t’u përfunduar.

Pasi të jetë marrë studimi i tregut dhe modeli, kompania nuk është e bindur se produkti do të jetë i suksesshëm. Çfarë vendimi duhet të merrni? Si ndikojnë kostot e zhytura?

Gjëja e parë që duhet njohur është se shpenzimet e bëra (13,000 euro) janë kosto të zhytura, ato nuk do të rikuperohen dhe për këtë arsye nuk duhet të ndikojnë në vendimin për produktin. Edhe pse ekziston presioni i dëshirës për të rikuperuar paratë e shpenzuara, kjo nuk duhet të ndërhyjë në vlerësimin nëse investimi është i mirë apo jo.

Shumë sipërmarrës bien në këtë gabim, duke dashur të rikuperojnë kostot e fundosura, ata vazhdojnë të investojnë në projekte që nuk janë fitimprurëse.