Komunikim joverbal

Komunikimi joverbal është një proces komunikimi që manifestohet përmes gjesteve, shprehjeve ose lëvizjeve të trupit. Gjuha e trupit është çelësi kur kryeni komunikim joverbal.

Komunikim joverbal

Komunikimi joverbal synon të përçojë një mesazh përmes gjesteve, shprehjeve të fytyrës ose qëndrimeve të caktuara.

Komunikimi verbal nuk ka vend në këtë lloj komunikimi, por bazohet në gjuhën e trupit.

Nuk është një detyrë e lehtë të shprehësh atë që nuk mund të flitet, kështu që menaxhimi i komunikimit joverbal me lehtësi mund të konsiderohet një aftësi e madhe. Një aftësi e madhe e vlerësuar veçanërisht në departamentet e shitjeve.

Një gjest, një vështrim ose një qëndrim i caktuar mund të përcjellë shumë informacione për atë që një person mendon ose ndjen në atë moment. Komunikimi joverbal është një proces komunikimi i pavetëdijshëm ndonjëherë.

Karakteristikat e komunikimit joverbal

Komunikimi joverbal konsiderohet se përcjell shumë më tepër informacion sesa komunikimi verbal. Është e tillë rëndësia e komunikimit joverbal, saqë sipas të dhënave të vlerësuara, i pari përfaqëson 65% dhe i dyti 35% të asaj që ne transmetojmë.

Këto janë karakteristikat kryesore të këtij lloji të komunikimit:

  • Mbizotërojnë shprehjet: Shprehjet e fytyrës dhe gjestet tregojnë gjendjen në të cilën ndodhet një person, si dhe pamjen e tij. Për shembull, nëse dikush është në depresion, ju ndoshta mund ta dalloni duke parë fytyrën e tij dhe mund të mos ketë dëshirë të vishen, është i pakujdesshëm dhe nuk i kushton vëmendje pamjes së tij.
  • Rëndësia e komunikimit joverbal: Është shumë më zbulues se komunikimi verbal sepse shumë herë nuk mund të fshihet dhe kontrollohet. Për shembull, në një diskutim, megjithëse toni i fjalëve të përdorura është i kontrolluar, gjestet dhe lëvizjet e trupit mund të shprehin të kundërtën. Prandaj përqindja e lartë që përcaktohet për nga rëndësia e saj.
  • Ajo është gjithmonë e pranishme: Ajo shfaqet gjithmonë, qoftë edhe përmes heshtjes. Kjo e fundit mund të jetë edhe një përgjigje.

Elementet e komunikimit joverbal

Këto janë llojet e komunikimit joverbal që bien më shumë në sy:

  • Qëndrimet: Ato tregojnë se si ndihet dikush dhe janë shumë informues për të ditur gjendjen në të cilën ndodhet.
  • Shprehjet: Shprehjet e fytyrës janë një termometër ideal për të ditur nëse dikush është i trishtuar, i lumtur apo i dëshpëruar.
  • Gjestet: Zakonisht janë shumë të pranishëm kur zhvillohet një bisedë dhe lindin kur shkëmbehet informacioni me bashkëbiseduesit e ndryshëm. Për shembull, gjestet e befasisë në lajme ose trishtim janë të zakonshme dhe tregojnë atë që ai person ndjen në një moment të caktuar.
  • Pamja e jashtme: Është e lidhur ngushtë me gjendjen shpirtërore në të cilën ndodhet një person dhe duhet të merret parasysh kur flasim për komunikim joverbal. Falë tij ne mund të dimë moshën, origjinën ose gjininë e dikujt.

Shembull i komunikimit joverbal

Siç e kemi përmendur edhe më parë, komunikimi joverbal vlerësohet shumë brenda departamenteve të shitjeve. Një shitës i mirë nuk shquhet vetëm për atë që thotë, por edhe për atë që transmeton trupi i tij.

Një shitës i mirë është i sigurt, miqësor, buzëqesh dhe miqësor. Gjestet, mënyra se si silleni dhe madje edhe mënyra se si i shikoni klientët mund të bëjnë një ndryshim të madh kur bëhet fjalë për shitjen.