Kenneth J. Arrow

Kenneth J. Arrow

Kenneth J. Arrow (1921-2017) ishte një ekonomist kryesor amerikan. Ai u shpërblye, së bashku me John R. Hicks, fitues i Çmimit Nobel në 1972 në Ekonomi.

Ai u bë shumë i popullarizuar për kontributin e tij në ekonominë e mirëqenies dhe teorinë e ekuilibrit të përgjithshëm. Një nga tezat e tij më interesante, bazuar në matematikën elementare, ishte ajo e teoremës së pamundësisë.

Midis studimeve sociale dhe matematikës

Kenneth J. Arrow lindi në Nju Jork, më 23 gusht 1921, në një familje të përulur hebreje rumune që u shkatërrua nga Depresioni i Madh. Ai ndoqi shkollën e mesme në shkollën e mesme Townsend Harris. Në vitin 1940 u diplomua në Universitetin e Nju Jorkut për Shkenca Sociale. Megjithatë, ai e plotësoi trajnimin e tij me studimet në matematikë, një disiplinë në të cilën do të merrte një diplomë master në Universitetin e Kolumbisë.

Në fillim të të 20-tave, Kenneth Arrow u regjistrua në ushtri për katër vjet. Në fund të shërbimit të tij ai filloi një kurs pasuniversitar në Universitetin e Kolumbisë. Në të njëjtën kohë ai punoi si bashkëpunëtor kërkimor në Fondacionin Cowles për Kërkime në Ekonomi, si asistent profesor i ekonomisë në Universitetin e Çikagos dhe në think tank Korporata Rand.

Ai u largua nga Çikago për të marrë postin e Asistent Profesor i Përkohshëm i Ekonomisë dhe Statistikave në Universitetin Stanford. Në vitin 1951, ai mori doktoraturën në Universitet nga Kolumbia. Po atë vit ai botoi një nga artikujt e tij më të rëndësishëm, "Zgjedhja shoqërore dhe vlerat individuale ".

Çmimi Nobel i Kenneth J. Arrow

Në vitet 1960 ai bashkëpunoi me qeverinë përmes Këshillit të Këshilltarëve Ekonomikë. dhe u largua nga Stanford për postin e profesorit të ekonomisë në Universitetin e Harvardit. Ishte gjatë kësaj faze që ai mori çmimin Nobel në Ekonomi për punën e tij mbi teoremën e pamundësisë.

Arrow u kthye në Stanford, vendi që ai e quajti shtëpi, në vitin 1979. Në Universitetin e Stanfordit ai u bë profesor i ekonomisë dhe profesor i kërkimit operacional. Ndonëse doli në pension në vitin 1991, si anëtar i Komisionit Fulbright, ai dha mësim ekonominë në Universitetin e Sienës në 1995. Ai ishte gjithashtu anëtar i Akademisë Papnor të Shkencave Sociale dhe i Këshillit Shkencor të Institutit Santa Fe.

Në moshën 95-vjeçare, ai vdiq në Palo Alto (Kaliforni), më 21 shkurt 2017, më shumë se 25 vjet pasi u largua zyrtarisht nga fusha akademike. Megjithatë, deri në momentin e fundit të jetës së tij ai mbeti i lidhur me botën akademike. Në fakt, kontributi i tij i fundit ishte një vepër e botuar së bashku me kolegë të tjerë në vitin 2016.

Si një anekdotë, pesë nga ish-studentët e tij janë bërë fitues të çmimit Nobel: Eric Maskin, John Harsanyi, Michael Spence dhe Roger Myerson.

Kontributet kryesore të Kenneth J. Arrow

Kenneth Arrow konsiderohet si një nga mendjet më të mëdha në çështjet ekonomike të dekadave të fundit. Kontributet e tij kryesore u fokusuan në fushën e teorisë së vendimeve. Ndër të gjitha spikat teoria e pamundësisë dhe analiza e ekuilibrit të përgjithshëm.

Teorema e pamundësisë (ose paradoksi i Shigjetës)

Kjo teoremë, mbi të cilën ai punoi në tezën e doktoraturës, doli në dritë në vitin 1951, kur botoi "Zgjedhja shoqërore dhe vlerat individuale". Ajo njihet si baza e teorisë moderne të zgjedhjes sociale dhe mund të zbatohet në mënyrën se si merren vendimet kolektive, si politike dhe sociale ashtu edhe ekonomike.

Arrow deklaroi se përballë tre ose më shumë alternativave të zgjedhjes, asnjë sistem vendimmarrjeje nuk lejon konvertimin e preferencave të individëve në një preferencë globale dhe që, në të njëjtën kohë, plotëson disa kritere të racionalitetit:

  • Universaliteti
  • Asnjë imponim .
  • Mungesa e diktaturës .
  • Pavarësia e alternativave përkatëse .
  • Monotonia

Një problem që Markezi de Condorcet e vërejti tashmë në shekullin e 18-të dhe që mori emrin e paradoksit të Condorcet ose të votimit.

Modeli Arrow-Debreu

Ky model u zhvillua nga Kenneth Arrow dhe Gerard Debreu në një artikull të vitit 1954 me titull "Ekzistenca e një ekuilibri për një ekonomi konkurruese". Me të u përgjigjën dy nga pyetjet më të rëndësishme të ekonomisë neoklasike: qëndrueshmëria dhe efikasiteti i ekonomisë së tregut.

Autorët pohojnë se në rrethana të caktuara (konveksiteti i preferencave, konkurrenca e përsosur dhe pavarësia e kërkesës) krijohet një sistem çmimesh me anë të të cilit ofertat agregate janë të barabarta me kërkesat agregate për çdo të mirë në ekonomi. Prandaj, edhe nëse agjentët që marrin pjesë në treg e bëjnë këtë në mënyrë të pavarur, është e mundur të arrihet një situatë e ekuilibrit të përgjithshëm ekonomik.

Këto janë disa nga kontributet kryesore të Kenneth Arrow, megjithëse ai ishte i interesuar në shumë fusha, si ekonometria, ekonomia e mirëqenies, shpërndarja e të ardhurave ose shpërndarja e burimeve. Në të gjitha ata spikati si një mendje brilante dhe si një nga ekonomistët më të mëdhenj të gjysmës së dytë të shekullit të 20-të.