Historia e Marketingut

Historia e marketingut ose marketingut përpiqet të shpjegojë se si lindi, evoluon dhe zhvillohet procesi i marketingut .

Historia e Marketingut

Për të folur për historinë e marketingut, fillimisht duhet të themi se ai është një mjet i përdorur nga kompanitë për të gjeneruar procese të shkëmbimit të diçkaje me vlerë brenda tregut.

Kompanitë janë agjentët ekonomikë të ngarkuar për të kryer procesin e prodhimit në ekonomi. Prodhimi është shndërrimi i inputeve në produkte.

Kjo do të thotë që kompanitë duhet të menaxhojnë burime të pakta për të kryer me efikasitet procesin e tyre të prodhimit, prandaj ato janë të organizuara në departamente të tilla si:

  • Burimet njerëzore : Ku personeli që punon brenda kompanisë menaxhohet për të maksimizuar detyrat e tyre brenda procesit.
  • Prodhimi: Aty ku inputet e prodhimit përdoren me efikasitet, në mënyrë që ky proces të jetë sa më pak i kushtueshëm.
  • Financat: Këtu ne kërkojmë të optimizojmë burimin financiar ose paranë, sepse një kompani pa kapital financiar nuk mund ta kryejë detyrën e saj në mënyrë korrekte.
  • Shitjet: Aty zbatohen teknikat për komercializimin e produktit të ofruar, përgjegjës për këtë detyrë janë shitësit.
  • Marketingu: Është departamenti përgjegjës për zhvillimin, gjenerimin dhe ofrimin e diçkaje me vlerë në treg për procesin e tij të shkëmbimit.

Një kompani mund të ketë shumë më tepër departamente, por këto do të ishin më të rëndësishmet

Më pas, dhe në formën e një përmbledhjeje mbi historinë e marketingut, do të diskutojmë origjinën, si dhe qasjet e ndryshme ndaj marketingut.

Origjina e marketingut

Strategjia dhe teknikat e marketingut shkojnë shumë prapa në kohë, duke qenë po aq të vjetra sa vetë qytetërimi. Këto u lançuan në kohën kur një tregtar ose pronar biznesi po kërkonte të shiste më shumë se konkurrenca e tij ose të arrinte më shumë klientë potencialë të interesuar për produktin ose shërbimin e tij.

Më në fund, marketingu u zhvillua dhe, më e rëndësishmja, u profesionalizua me ardhjen e Revolucionit Industrial në shekullin e 18-të. Prodhimi masiv dhe miratimi i ligjeve antitrust krijuan nevojën për t’u diferencuar nga konkurrentët e tjerë, të cilët prodhonin saktësisht të njëjtin produkt.

"Konsumimi është qëllimi dhe qëllimi i vetëm i të gjithë prodhimit dhe interesave të prodhuesit duhet t’i shërbehet vetëm në masën e nevojshme për të promovuar qëllimin e konsumatorit", është një deklaratë e shkruar nga Adam Smith, në shekullin e tetëmbëdhjetë dhe është shumë afër. themeli për konceptin modern të marketingut. Ai ndjek idenë se motivimi apo shqetësimi kryesor i çdo prodhuesi sillet rreth atyre dëshirave dhe nevojave të konsumatorit.

Do të ishte në fillim të shekullit të 20-të, konkretisht në vitin 1902, kur profesori Jones nga Universiteti i Miçiganit përdori për herë të parë termin. Disa vite më vonë, disiplina u rrit derisa arriti autonominë dhe pavarësinë e saj në 1911. Menjëherë pas, në 1914, Lewis Weld solli në dritë kërkimin e parë shkencor mbi marketingun. Vetëm një vit më vonë libri i parë i marketingut do të botohej nga Arch Wilkinson Shaw.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet, përveç origjinës historike, edhe përkufizimi i tij fillestar. Në atë kohë, marketingu ishte përgjegjës për dy gjëra: prodhimin dhe produktin. Dhe, duke pasur parasysh këtë, ai u përpoq ta bënte shpërndarjen sa më efikase. Po kështu, marketingu kufizohej në aktivitete tregtare, për qëllime fitimi. Më vonë, disiplina u zgjerua në spektra të tjerë si organizatat jofitimprurëse, fondacionet apo edhe politika.

Megjithatë, teknikat e përdorura më pas kanë evoluar ndërsa tregu ndryshon për t’u përshtatur në çdo moment kohe me zakonet, tendencat e konsumatorit dhe kanalet e reja të komunikimit që po shfaqen. Prandaj, ne do të vazhdojmë të eksplorojmë mënyra të reja për të arritur tek klienti fundor në mënyrën më efektive dhe efikase të mundshme.

Qasjet e ndryshme në historinë e marketingut

Pas shpjegimeve të mëparshme, duhet të themi se fillimisht në tregje kishte më shumë aplikantë apo persona me shumë nevoja të pakënaqura, ndërsa kompanitë ekzistuese ishin shumë të pakta. Kjo do të thoshte se kishte shumë pak produkte në treg.

Kërkesa më e madhe se oferta
  • Qasja në qendër të departamentit të prodhimit: Për shkak se kishte shumë kërkesa të paplotësuara, pothuajse çdo produkt që doli në treg ishte i suksesshëm. Kjo situatë bëri që kompanitë të përqendronin të gjithë vëmendjen në procesin e prodhimit, pasi do të mjaftonte që të prodhonin me efikasitet dhe kompania ishte fituese në treg.

Mund të vëmë re se kompanitë që përfituan nga revolucioni industrial dhe modelet e prodhimit të serisë ishin më të njohurat në treg, siç është rasti i kompanisë së automobilave Ford.

  • Qasja e përqendruar te financa: Kur kompanitë përmirësuan dhe maksimizuan procesin e tyre të prodhimit, erdhi Depresioni i Madh Ekonomik i vitit 1929 në Shtetet e Bashkuara. Kjo ngjarje ekonomike preku ekonominë botërore dhe ajo që mungonte ishin paratë. Si për kompanitë që të jenë në gjendje të prodhojnë dhe për konsumatorët që të mund të blejnë.

Kjo do të thoshte se kompanitë që performuan më mirë gjatë asaj kohe ishin ato që menaxhuan më së miri burimet financiare.

Më pas ndodhi procesi recesiv dhe kompanitë atëherë tashmë dinin të prodhonin dhe kishin para, pastaj pozita e ofertës dhe kërkesave të tregut ndryshoi, tani kishte më shumë ofertë të produkteve të ngjashme në cilësi dhe çmime; në raport me kërkesën e tregut.

Oferta më e madhe se kërkesa
  • Qasja e përqendruar te shitjet : Kur kishte shumë produkte në treg, kompanitë përdornin teknikat e shitjes për të bindur konsumatorët se produktet e tyre ishin më të mira se ato të konkurrencës dhe për këtë arsye ata duhet t’i blinin ato.

Siç e kuptojmë deri në këtë pikë nuk ka marketing, sepse praktikisht kompanitë po e detyrojnë konsumatorin të përshtatet me produktin që kompania di ta prodhojë dhe ta blejë. Ata fokusohen në zgjidhjen e nevojës së biznesit, por nuk kujdesen për nevojat e klientit.

  • Qasja e orientuar drejt marketingut : Marketingu i vërtetë lind kur kompanitë kuptojnë se vëmendja e kompanive duhet së pari të drejtohet në gjetjen e nevojave të paplotësuara te konsumatori dhe më pas në përgatitjen e kënaqësve që mund të përgjigjen më mirë për t’i kënaqur ato.

Për këtë arsye, përpara se të hedhin një produkt të ri në treg, kompanitë bëjnë kërkime të tregut për t’i dhënë atij produkti atributet dhe përfitimet që dëshiron konsumatori.

  • Fokusimi në marketingun konkurrues: Të gjitha kompanitë fokusohen në marketing dhe secila kërkon të ofrojë zgjidhjen më të mirë për problemet e klientëve, prandaj manualet flasin për marketing konkurrues, sepse të vetmet kompani që janë të suksesshme janë ato që angazhohen të kërkojnë të përmbushin sa më mirë dëshirat, kërkesat dhe nevojat e konsumatorëve.
Historia e Marketingut

Për të ilustruar këtë situatë, vërejmë se në treg ka shumë kompani që prodhojnë celularë, të cilët fillimisht shërbyen për të zgjidhur nevojën për komunikim. Por aktualisht, marketingu konkurrues ka arritur që çdo herë një celular t’i sigurojë konsumatorit funksione shtesë si kamera, video, argëtim, kalkulator, medium kërkimor, procese blerjeje, procese shitjesh, aplikacione financiare, moti, kalendar, agjendë, orë, alarme. , skaner dhe me siguri mund të listoni shumë të tjera.

Për t’i dhënë fund marketingut konkurrues, sot kemi më shumë dhe kënaqës më të mirë, kompanitë e dinë se në masën që gjendet një nevojë e pakënaqur, kjo bëhet një mundësi biznesi.

Falë kësaj, sot kemi produkte inovative, të cilësisë së shkëlqyer dhe me çmime të përballueshme në treg.