Domingo de Soto

Domingo de Soto

Domingo de Soto ishte një frat dhe teolog Dominikan, anëtar i Shkollës së Salamankës. Ai jetoi në shekullin e 16-të. Ai erdhi për të zënë pozicionin e rrëfimtarit të mbretit dhe perandorit Carlos I. Ai studioi në Universitetin e Alcalá dhe dha teologji në Universitetin e Salamankës. Ai u interesua për fizikën, logjikën dhe ekonominë, fusha në të cilat dha kontribute interesante.

Domingo de Soto lindi në Segovia në vitin 1494. Emri i tij origjinal ishte Francisco, por kur u bashkua me Dominikanët, ai mori atë të themeluesit të urdhrit. Studimet i zhvilloi në dy universitete të mëdha evropiane. Së pari në Universitetin e Alcalá-s, ku hyri në Urdhrin e Predikuesve (Dominikanëve). Pastaj në Universitetin e Parisit. Pas kësaj, ai u kthye në të parin prej tyre, për të zënë katedrën e Metafizikës, në vitin 1520. Dymbëdhjetë vjet më vonë, më 1532, ai do të kalonte në Universitetin e Salamankës, për të zënë katedrën e teologjisë. Nga ky moment ai iu bashkua Shkollës së Salamankës. Midis 1540 dhe 1542 ai ishte para i Manastirit të San Esteban.

Domenikani mori pjesë në Këshillin e Trentit, si teolog perandorak, me kërkesën e Karlos I. Më vonë, në vitin 1548, ai mori pjesë si teolog katolik në hartimin e Përkohshme të Dietës së Augsburgut.

Ai ishte gjithashtu pjesë e Junta de Valladolid (1550-1551), ku u diskutua për trajtimin e indianëve të Amerikës. Segoviani mbrojti barazinë e vendasve me pushtuesit dhe nevojën për të njohur të drejtat e tyre, sipas linjës së Fray Bartolomé de las Casas.

Falë prestigjit që fitoi dhe besimit të arritur, Karlos I i ofroi peshkopatën e Segovisë. Megjithatë, ai e hodhi poshtë, pasi preferoi të vazhdonte të lidhej me botën akademike.

Domingo de Soto vdiq në Salamanca në vitin 1560.

Mendimi i Domingo de Sotos

Domenikani dha kontribute të shumta në fusha të ndryshme. Ai ishte një teolog i shquar dhe ishte i interesuar në shkencë dhe ekonomi. Siç ishte e zakonshme në Shkollën e Salamankës, ai reflektoi mbi dimensionin moral të ekonomisë.

Shqetësime sociale dhe lehtësim për ata në nevojë

Reflektimet e tij sillen rreth problemeve filozofiko-politike të kohës, ndaj njohja e kontekstit është çelësi për ta kuptuar atë. Është e mundur të njihet mendimi i tij falë botimit të disa prej kritikave dhe veprave të tij. Në themel të të gjithave qëndron mbrojtja e dinjitetit dhe lirisë së të gjithë qenieve njerëzore.

Skena e tij si më parë përkoi me zi buke të rënda, një krizë të rëndë ekonomike dhe një situatë delikate konflikti shoqëror. Qyteti i Salamankës u prek veçanërisht, kështu që jetonte shumë afër. Si përgjigje, pushtetet publike miratuan një sërë masash që synonin t’i jepnin fund lypjes. Domingo de Soto konsideroi se disa ishin tepër të ngurtë dhe shkelnin të drejtat e të varfërve. Midis tyre, ata ishin të detyruar të posedonin një certifikatë që justifikonte situatën e varfërisë, ishte e ndaluar të lypnin jashtë rajonit të origjinës ose kërkonin respektimin e disa praktikave fetare.

Në këtë kontekst, në 1545, ai shkroi Debatin e tij për çështjen e të varfërve . Në të, ai kritikoi vendosjen e këtyre kërkesave që, sipas tij, cenojnë dinjitetin dhe lirinë e tij. Ai pohoi se ligjet shërbejnë për të ndihmuar të varfërit dhe jo për të shqyrtuar jetën e tij personale.

Ky predispozicion në favor të të përjashtuarve bëri që ai të mbronte edhe amerikanët vendas dhe të drejtat e tyre. Në Junta e Valladolidit, Domingo de Soto qëndroi i vendosur në qëndrimin e tij se ungjillizimi i Botës së Re duhet të ishte paqësor. Sipas tij, asgjë nuk e justifikonte dhunën ndaj atyre njerëzve që, siç mbronte ai, kishin të drejtat dhe dinjitetin e tyre.

Liria e tregtisë, prona private dhe sulmet ndaj fajdeve

Në kushtet e inflacionit për shkak të ardhjes së metaleve të çmuara, ai u interesua për legjitimitetin e operacioneve bankare. Reflektimet e tij bazoheshin në kontradiktën e dukshme midis doktrinës së Kishës dhe kërkimit të fitimit nga ana e bankave dhe huadhënësve. Mendimi i tij ishte i ngjashëm me atë të anëtarëve të tjerë të Shkollës së Salamankës. Nga njëra anë, ai mbrojti lirinë për të vepruar dhe për të marrë përfitime. Por, nga ana tjetër, ai kritikoi ato praktika që mund të klasifikoheshin si fajde.

Një tjetër bosht i reflektimeve të tij ishte prona private. Sipas tij, prona kolektive ose komunale nxiste endacakin dhe dembelizmin. Ai theksoi se kjo lloj pasurie dëmton të ndershmit dhe punëtorët, ndërsa shpërblen mashtruesit. Pavarësisht mbrojtjes, ai vuri në dukje se megjithëse një sistem ekonomik i bazuar në këtë lloj prone do të ishte më i përshtatshmi për të promovuar paqen dhe mirëqenien e përgjithshme, vendosja e tij nuk do të nënkuptonte fundin e mëkatit dhe praktikave të pamoralshme, pasi aftësia për të mëkatuar ishte rrënjosur në brendësia më e thellë e qenies njerëzore.