Dallimi midis konsumit dhe konsumizmit

Dallimi midis konsumit dhe konsumizmit është se i dyti është teprica e të parit. Me fjalë të tjera, konsumizmi është konsum i tepruar dhe, normalisht, i panevojshëm.

Dallimi midis konsumit dhe konsumizmit

Konsumerizmi është një trend. Disa ekonomistë madje e konsiderojnë atë një sistem ekonomik. Kjo do të thotë, në të njëjtën mënyrë që ekziston komunizmi ose kapitalizmi, ata besojnë se konsumizmi është një variant i kapitalizmit.

Megjithatë, nëse rishikojmë literaturën ekonomike, mund të shohim se konsumizmi dhe kapitalizmi nuk përkojnë. Edhe pse zakonisht përdoret si sinonim, përdoret gabimisht. Kapitalizmi mbron kursimet dhe investimet, ndërsa konsumizmi propozon një konsum të tepruar të mallrave.

Nga ana e tij, konsumi është thjesht një veprim. Kjo do të thotë, ndërsa konsumizmi konsiderohet negativ dhe i pamoderuar, vetë konsumi nuk është. Për shembull, kur blejmë bukë për të ngrënë, jemi duke konsumuar. Kur blejmë rroba, jemi edhe duke konsumuar. Prandaj, konsumimi nuk ka domosdoshmërisht një konotacion negativ.

Nevoja, konsumi dhe konsumizmi

Në përgjithësi, ajo që ne konsumojmë i përgjigjet kryesisht nevojave. Nuk do të thotë që ne blejmë ose konsumojmë vetëm atë që na nevojitet rreptësisht. Ka gjëra që nuk na duhen, por ato na sjellin kënaqësi dhe për këtë ne paguajmë një çmim. Megjithatë, kur blejmë në mënyrë të tepruar dhe impulsive gjëra që nuk na duhen dhe që nuk do t’i përdorim, ne po biem në konsumizëm.

Pse ekziston konsumizmi?

Vazhdo që çdo agjent ekonomik mund të bëjë atë që mendon. Domethënë, nëse doni të blini dy këpucë, edhe nëse keni nevojë vetëm për një, ato janë paratë tuaja dhe mund të bëni atë që dëshironi. Thënë kështu, është e përshtatshme të rishikohet pse ekziston konsumizmi.

Shkaku kryesor është përfitimi i tij. Çdo kompani është e interesuar që ju të konsumoni, pasi kur konsumoni produktet e saj ju gjeneroni fitim. Prandaj, disa marka lëshojnë modele të reja çdo vit, edhe nëse ndryshimet në model janë të vogla. Është një model biznesi fitimprurës. Sigurisht që ka edhe rreziqet e veta. Për ta bërë këtë, shumë kompani përdorin reklamat në mënyrë bindëse duke inkurajuar konsumatorët që vazhdimisht të blejnë gjithnjë e më shumë.