Abraham Maslow

Abraham Maslow

Abraham Maslow ishte një psikolog që jetoi në shekullin e 20-të. Idetë e tij revolucionarizuan disa aspekte të disiplinës së tij. Disa prej tyre u aplikuan në mjedisin e biznesit. Kontributi i tij më i njohur është piramida e nevojave. Ai konsiderohet si babai i psikologjisë humaniste.

Abraham Maslow lindi më 1 prill 1908, në lagjen e Brooklyn (Nju Jork). Ai ishte i parëlinduri i shtatë fëmijëve të prindërve emigrantë hebrenj rusë, Samuel Maslow dhe Rose Schilojsky. Fëmijëria e tij modeste kaloi pa shumë miq, për shkak të origjinës së tij hebraike. Prandaj, ai ia kushtoi kohën leximit dhe studimit. Kjo situatë krijoi një qëndrim jo shumë të prirur ndaj kontaktit njerëzor në asnjë fushë. Marrëdhëniet e vështira familjare e shënuan thellë.

Ai konsiderohet si babai i psikologjisë humaniste, një prirje psikologjike që postulon ekzistencën e një tendence themelore njerëzore drejt shëndetit mendor, e cila do të shfaqej si një sërë procesesh në kërkim të vetëaktualizimit dhe vetëaktualizimit.

Ligji me detyrim, psikologjia me vokacion

Presioni familjar e bëri atë të fillonte studimet për drejtësi. Për këtë arsye, ai u regjistrua në Universitetin e Nju Jorkut në vitin 1926. Megjithatë, duke kuptuar se nuk mund ta përfundonte kursin, ai kërkoi një transferim në Universitetin Cornell në Itakë (Nju Jork). Në të ai mori një kurs hyrës në psikologji.

Pavarësisht ndryshimit, Maslow mbajti një qëndrim të dëshpëruar, kështu që u kthye në qytetin e tij. Atje, i frustruar nga përvoja e tij, ai vendosi të rifillojë studimet për Drejtësi. Kjo ndjenjë u ndihmua edhe nga konfliktet familjare të shkaktuara nga tërheqja që ndjente ndaj kushërirës së tij, Bertha Goodman, me të cilën u martua në vitin 1928. Ndërsa ndërmori këtë hap, ai ndjeu forcën për t’u larguar nga ndikimi i prindërve dhe për t’u kthyer në studime. psikologji.kohë në Universitetin e Wisconsin (Madison). Arriti të përfundonte diplomën dhe të merrte doktoraturën në vitin 1934. Gjatë studimeve ai kreu kërkime eksperimentale mbi sjelljen e primatëve. Ai gjithashtu botoi artikullin e tij të parë, "Reagimi i vonuar", në Journal of Comparative Psychology në 1932.

Në vitin 1935, Maslow u bë banor i Universitetit të Kolumbisë. Këtu ai punoi nën drejtimin e Edward Thorndike. Ai zhvilloi kërkime të gjera mbi seksualitetin e grave. Në të njëjtën kohë, ai mori ndikime të reja, si antropologjia e Ruth Benediktit dhe psikologjia e Gestalt, e Max Wertheimer. Gjatë kësaj faze, Maslow hodhi disa ide rreth vetë-realizimit personal që u hodhën poshtë si joshkencore. Në vitin 1937 ai botoi "Personaliteti dhe modelet e kulturës" në librin e Ross Stagner "Psikologjia e personalitetit".

Një teori e aplikuar në mjedisin e biznesit

Ai u kthye në Nju Jork në 1937 për të dhënë mësim, për katërmbëdhjetë vjet, në Departamentin e Psikologjisë në Brooklyn College. Në vitin 1947 bën një pushim për shkak të një ataku kardiak. Në vitin 1951, ai pranoi postin e kryetarit të Departamentit të Psikologjisë në Universitetin Brandeis, në Waltham, Massachusetts. Kjo fazë e re iu kushtua studimit të motivimit, personalitetit dhe vetë-realizimit. Idetë e tij arritën në veshët e Douglas McGregor, profesor i menaxhimit në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts, i cili i përhapi ato duke i zbatuar në botën e biznesit.

Në bashkëpunim me McGregor, Maslow mori fonde nga Fondacioni Rockefeller dhe ishte në gjendje të zhvillonte teorinë e tij mbi hierarkinë e nevojave. Prestigji i tij po rritej, ndaj në vitin 1966 u zgjodh president i Shoqatës Amerikane të Psikologjisë (APA). Shëndeti i tij delikat e bëri atë të tërhiqej nga akademia. Megjithatë, në vitin 1969, ai pranoi ftesën për të qenë banor i Fondacionit Laughlin, në Kaliforni. Nga zyra e tij në Sand Hill Road, psikologu popullarizoi pikëpamjet e tij mbi biznesin dhe menaxhimin e njerëzve, të cilat u përhapën në Silicon Valley. Në vitin 1970, ai pranoi një pozicion në Saga Administrative Corporation. Megjithatë, pak kohë pasi pësoi një atak në zemër, i cili e vrau në moshën 62-vjeçare.

Kontributet kryesore të Abraham Maslow

Maslow ishte në gjendje t’i shpëtonte ligjit për të ndjekur pasionin e tij: psikologjinë. Në këtë fushë ai na ka lënë trashëgim kontribute të rëndësishme, të cilat ndiqen edhe sot në mjedisin e biznesit dhe të punës.

Abraham Maslow është një nga baballarët e psikologjisë humaniste. Sipas kësaj rryme, individi i shëndoshë është ai që arrin vetërealizimin. Kjo nënkupton zhvillimin e plotë të potencialeve të tyre, atë që bëhet ajo që është në të vërtetë. Në këtë kuptim, ai përshkroi një sërë tiparesh të njerëzve që e arrijnë atë. Ai vuri në dukje se ata ruajnë një perceptim më të saktë të realitetit. Gjithashtu se nuk mbajnë qëndrime mbrojtëse dhe artificiale. Përkundrazi, ata janë njerëz autonome, me një inteligjencë të theksuar kritike dhe krijuese. Në të njëjtën kohë, ata janë më të gatshëm të krijojnë marrëdhënie më bashkëpunuese, të pasura dhe çlirimtare.

Për të, shoqëria ideale do të ishte ajo në të cilën të gjithë anëtarët e saj janë të aftë për vetë-realizim. Ai i dha kësaj utopie një emër: Eupsichia.

Piramida e Abraham Maslow dhe teoria e nevojave

Pa dyshim, një nga kontributet më të njohura është piramida e Maslow. Në vitin 1943, ai botoi "Teoria e motivimit njerëzor" (e ribotuar më vonë si "Motivimi dhe personaliteti"). Këtu ai përshkroi nivelet e ndryshme të nevojave që njerëzit duhet të kënaqin, në një mënyrë të tronditur.

Shihni piramidën e Maslow

Abraham Maslow i përfaqësoi këto nevoja me një piramidë. Në bazë vendosi nevojat parësore (të natyrës fiziologjike, si ushqimi, gjumi, frymëmarrja, seksualiteti etj.). Pas tyre, pasi kënaqen, shfaqen të tjera, si nevoja për siguri, dashuri, përkatësi, vlerësim dhe në krye, ajo e vetërealizimit. Sipas tij, njeriu duhet të jetë në gjendje të performojë lirshëm, kështu që nëse ndihet muzikant, duhet të bëjë muzikë, nëse ndihet poet, të shkruajë poezi etj. Në zhvillimin e kësaj teorie padyshim që presioni i prindërve të tij për të studiuar drejtësinë ndikoi shumë.