3 sulmet kibernetike që i kanë kushtuar ekonomisë globale 11 miliardë

Sulmet kibernetike kanë ekzistuar për aq kohë sa ka ekzistuar interneti, nga shakatë e vogla deri te hakimet e njëhershme dhe sulmet phishing që synojnë vjedhjen e informacionit të kartës së kreditit të një grushti njerëzish. Megjithatë, vitet e fundit sulmet kibernetike janë bërë shumë më të sofistikuara dhe synojnë objektiva institucionale me peshë të madhe për ekonominë dhe shoqërinë globale.

3 sulmet kibernetike që i kanë kushtuar ekonomisë globale 11 miliardë

Viruset si Wannacry kanë qenë në gjendje të infektojnë mijëra kompjuterë në një periudhë shumë të shkurtër kohore dhe të vënë në kontroll qindra institucione, duke zënë qendër në qendër të lajmeve televizive dhe duke treguar se kërcënimet kibernetike janë gjithnjë e më të rrezikshme në botën në të cilën jetojmë. Këto janë sulmet më të mëdha kibernetike në vitet e fundit dhe ndikimi i madh që kanë pasur në ekonominë ndërkombëtare.

Sulmet kibernetike

1. Wannacry – 4 miliardë dollarë

I konsideruar gjerësisht si sulmi më i madh kibernetik në histori, ky sulm ransomware u krye në vitin 2017 nga virusi WannaCry . Unë ende nuk e di se kush apo kush ishin personat që kryen këtë sulm, i cili infektoi mijëra kompjuterë në mbarë botën dhe u shkaktoi miliona humbje kompanive si Telefónica, Nissan, Hitachi, Renault, FedEx apo Deutsche Bahn.

Vlerësohet se ky sulm ka shkaktuar dëme ekonomike prej 4 miliardë dollarësh, megjithëse shifra mund të jetë më e lartë, sidomos duke pasur parasysh se shumë prej kompanive të prekura kanë preferuar të fshehin humbjet e tyre për arsye imazhi dhe vlerësimi në treg.

2. Epsilon – 4 miliardë dollarë

Shumë afër Wannacry, megjithëse shumë më pak i famshëm, është rrjedhja e Epsilon . Epsilon ishte një ofrues kryesor i shërbimeve të marketingut me email në vitet 2000, derisa pësoi një hak që ekspozoi të dhënat e më shumë se 60 milionë përdoruesve. Ky hak çoi në rrjedhjen e informacionit nga kompani të tilla si JP Morgan, Citigroup, BestBuy dhe VISA, ndër shumë të tjera. Kjo çoi në humbje që janë vlerësuar deri në 4 miliardë dollarë si nga vetë këto kompani, ashtu edhe nga përdoruesit, të dhënat e të cilëve janë ekspozuar.

Ndryshe nga sulmi i Wannacry, i cili ishte masiv dhe preku mijëra institucione në mbarë botën, rrjedhja e Epsilon ndodhi vetëm në një kompani, por preku shumë të tjera që punonin me të.

3. NotPetya – 3 miliardë dollarë

Ne kthehemi te ransomware, këtë herë me sulmin kibernetik NotPetya , gjithashtu në 2017. Në imitim të sulmit Wannacry, NotPetya shfrytëzoi një dobësi në Windows për të infektuar kompjuterët, për të enkriptuar skedarët tuaj dhe për të replikuar veten për t’u përhapur në sa më shumë kompjuterë që mund të arrinte.

Sulmi filloi në Ukrainë dhe u përhap në të gjithë Evropën, Shtetet e Bashkuara dhe Australi. Sulmi shkaktoi dëme ekonomike me vlerë më shumë se 3 miliardë dollarë derisa mund të frenohej falë arnimeve të ndryshme të Windows.

Si të mbroheni nga sulmet kibernetike?

Sulmet kibernetike mund të prekin çdo kompjuter, edhe pa e propozuar në mënyrë specifike hakeri për ta bërë këtë.

Rasti Wannacry është një shembull i mirë dhe ka lënë anekdota në të cilat sulmuesit deshifruan dosjet e disa punëtorëve të vegjël të vetëpunësuar sepse nuk donin të preknin njerëzit pa burime financiare për të paguar shpërblimin e pajisjeve të tyre. Për të mbrojtur kompjuterët tuaj dhe të dhënat tuaja private, është thelbësore që të merrni masa të caktuara parandaluese.

1. Përdorni fjalëkalime të forta

Përdorimi i fjalëkalimeve të forta është një nga masat thelbësore për të siguruar që llogaritë tuaja janë të aksesueshme vetëm nga ju dhe nuk mund të hakerohen nga një sulm fjalori. Shmangni fjalëkalimet e thjeshta si emri i partnerit ose data e përvjetorit tuaj dhe shkoni te fjalëkalimet që është e pamundur të hamendësohen.

2. Përdorni një VPN

Një VPN do ta mbajë lidhjen tuaj të koduar në çdo kohë, në mënyrë që vetëm ju dhe faqja e internetit që po vizitoni të keni akses në të dhënat që dërgoni dhe merrni. Kjo mbrojtje është aq e fuqishme sa edhe nëse lidheni nga një rrjet Wi-Fi i cenueshëm, të dhënat tuaja do të mbeten të sigurta dhe të pathyeshme për hakerat.

3. Mbani sistemet tuaja të përditësuara

Të gjitha përditësimet e Windows, Android, MacOS ose iOS janë thelbësore për të siguruar funksionimin e duhur të kompjuterëve tuaj. Sulmet Wannacry dhe NotPetya u neutralizuan kur Windows përditësoi sistemin e tij, kështu që mos e shtyni kurrë një përditësim.

4. Përdorni antivirus profesional

Antivirusi është ende një nga mjetet më të rëndësishme për të mbajtur të sigurt integritetin e kompjuterit tuaj. Mos lejoni që programet me qëllim të keq t’ju shkatërrojnë ditën: përdorni një program anti-malware për të parandaluar çdo infeksion të mundshëm në sistemin tuaj.